LONDRA - 2019 yılında İngiltere’deki ana caddelerde her hafta 300 dükkan kapandı ve 2 bin 700 iş kaybı yaşandı.
Yapılan araştırma analizleri, 2019’un ana caddeler için son 25 yılın en kötü senesi olduğunu gösteriyor. Hükümet, nisan ayından itibaren uygulanacak “business rate” indirimleri ve yatırımlarla, kriz içerisinde olan ana caddeleri canlandırmayı hedefliyor.
Centre for Retail Research (CRR) tarafından yapılan araştırmaya göre, 2019’da 16 bin 73 dükkan ve mağaza kepenk indirmek zorunda kalırken, 143 bin 128 çalışan da işten çıkarıldı.
Aşırı derecede yüksek kiralar, online alışverişin yaygınlaşması ve “business rate” ücretlerinin, ana caddelerin bu durumunda oldukça büyük bir rol oynadığı belirtiliyor.
Son 12 aya bakıldığında Debenhams, Bonmarche, Mothercare, Clintons, Karen Millen, Jack Wills ve Bathstore gibi perakende zincirlerinin iflas ederek yönetimini devretmek durumunda kaldığı görülüyor.
CRR tarafından yapılan uyarılara göre, hükümetin bu duruma müdahale etmemesi halinde 2020 yılında 17 bin 500 dükkan daha kapanacak ve 171 bin kişi daha işini kaybedecek.
CRR direktörü Joshua Bamfield, perakende sektörünün son 25 yıldır görülen en büyük krizin içinde bulunduğunu söylüyor. Dükkanların giderek artan maliyetler, düşük karlılık ve Amazon gibi online satış yapan firmalara karşı içinde oldukları rekabet nedeniyle zor durumda olduğu belirtiliyor.
Bu sorunların, ana caddelerde veya alışveriş merkezlerinde faaliyet gösteren çoğu dükkan veya mağazayı etkilediği ifade edildi.
Bunun yanında, 2015 yılından beridir tüketici harcamalarındaki artış yavaş bir şekilde ilerliyor.
CRR direktörü Bamfield, konuyla ilgili açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Yükselen işçi masraflarının ticari baskıları ve nispeten zayıf olan talepler, en zayıf durumdaki şirketlerin mağazalarını kapatmasına veya iflas etmesine neden olacak.”
CRR tarafından yapılan araştırmaya göre, geçen yıl perakende sektöründe işini kaybedenlerin sayısı, bir önceki yıla kıyasla 25 bin 703 arttı. Kapanan dükkan ve mağaza sayısındaki artış ise bin 490 oldu. Mevcut sistemi eleştirenler, online şirketlerin şehir dışındaki depoları için, ana caddelerde faaliyet gösteren rakiplerine göre daha az “business rate” ücreti ödediklerini söylüyor. Başbakan Boris Johnson, nisan ayından itibaren “business rate” indirimlerinin yükseltileceğini söyleyerek, yarım milyon bağımsız dükkan, restoran, pub ve sinemalara destek olunacağını açıklamıştı. Bununla birlikte, bakanlar da yaz dönemi boyunca şehir merkezlerinin canlandırılması için 25 milyon sterlin ayrılacağı sözünü vermişti.
Toplumlar Bakanı Robert Jenrick, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Bu yeni hükümetin görevlerinin merkezinde şehir ve bölgelerin durumlarını düzeltmek, herkesin refah içinde olduğundan ve fırsatlara erişebildiklerinden emin olmak var. “2020 yılı boyunca şehir merkezlerimizi dönüştürmek ve yerel toplumların ihtiyaçlarını karşılayacak planlara destek olmak için yürütülecek projelere yüzlerce milyonluk yatırımlar yapacağız.”
Güncelleme Tarihi: 21 Ocak 2020, 03:02