Sun Tekstil'in hisseleri için talep toplama işlemleri devam ediyor

Sun Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Elvan Ünlütürk, yaptığı açıklamada, halka arzı devam eden Sun Tekstil’in büyüme, yatırım, istihdam ve ihracat hedeflerine ilişkin bilgi verdi.

Sun Tekstil'in hisseleri için talep toplama işlemleri devam ediyor

İSTANBUL - Sun Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Elvan Ünlütürk, Sun Tekstil'in halka arzına ilişkin, "Gelecek olan sermayeyle yine yatırımlarımıza devam edeceğiz. Özellikle çevreyle ilgili yatırımlarımızı yapacağız. Suyun geri dönüşümüyle ilgili ya da susuz boyama yapma gibi konularda AR-GE çalışmalarımız olacak." dedi.

Ünlütürk, yaptığı açıklamada, halka arzı devam eden Sun Tekstil’in büyüme, yatırım, istihdam ve ihracat hedeflerine ilişkin bilgi verdi.

1987 yılında kurulan Sun Tekstil'in, ufak bir dikimevi olarak başladığı yolculuğuna 1.777 çalışanıyla büyük bir aileye dönüşen kurumsal bir şirket olarak devam ettiğini belirten Ünlütürk, global pazarda önde gelen hazır giyim markalarının çözüm ortağı olmanın yanında Türkiye’nin en büyük 500 şirketi arasında bulunduklarını vurguladı.

Ünlütürk, Sun Tekstil'in ana şirket konumunda olduğunu, altında Sun Textile UK ile Ekoten'in bulunduğunu belirterek, Sun Tekstil'in Ekoten'in yüzde 94,5'inin sahibi olduğunu, bugüne kadar ortaklık yapısının hep aile bireylerinden oluştuğunu söyledi.

Ayda 3 milyon adet giysi ürettiklerini aktaran Ünlütürk, Sun Tekstil'in İSO 500’de 272’nci, Ege Bölgesi Sanayi Odası 100 Büyük Sanayi Kuruluşu sıralamasına göre 22’nci sırada yer aldığını ve 2018 yılından beri Ege bölgesinin ihracat şampiyonu olduklarını bildirdi.

Ünlütürk, sürdürülebilir karlılık konusuna çok önem verdiklerini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Sürdürülebilir karlılık konusunda iki ana nokta var. Bir tanesi tasarım, çünkü şirketimizi farklılaştıran, büyümesini sağlayan ve gerçekten iş modeli olarak gurur duymamıza neden olan ana konu tasarım oldu. Özellikle tasarımı da kumaş AR-GE'sinden başlatıyoruz. Toplamda 31 tasarımcımız var. 5 kişi de kumaş AR-GE'si yapıyor. Bunun dışında en önemli diğer konu karlılık için operasyonel mükemmellik.

Çünkü sonuçta biz bir üretim şirketiyiz. Operasyonel mükemmelliği sağlamadığımız müddetçe de yeteri kadar karlı olmamız söz konusu değil. Tabii operasyonel mükemmellik için verilere dayalı yönetim yapıyoruz. Şirketlerimizde birbiriyle iletişim kuran akıllı makinelerimiz var. Makinelerin performanslarını takip edebilmek için sistemlerimiz var. Bunları iyileştirilebilmek için yalın üretim uygulamalarımız var. Yani teknik anlamda baktığınız zaman aslında verimliliği artıracak birçok araç kullanıyoruz."

- "Çok güçlü bir tedarikçi ağımız var"

Elvan Ünlütürk, Sun Tekstil'in çok güçlü bir tedarikçi ağı olduğunu vurgulayarak, "Kendi altında onaylı 170 tedarikçiden bahsediyoruz. Bunların 30 tanesi konfeksiyon tedarikçisi. Bizim tedarikçilerimizi takip edebilmek için kurduğumuz bir performans karne sistemimiz var. Aylık olarak raporluyor ve performanslarını takip ediyoruz." ifadelerini kullandı.

İnsan kaynağının şirketin ana değerlerinden biri olduğunu ifade eden Ünlütürk, kuruldukları günden itibaren insan kaynağına hep yatırım yaptıklarına dikkati çekti.

Ünlütürk, çalışanlarına teknik ve kişisel gelişimlerini sağlamak için eğitim verdiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Üniversite öğrencileri seviyesinde uyguladığımız yaz programlarımız var. Tasarım öğrencilerini şirkete getirip, 3 hafta boyunca onların koleksiyon yapmalarına yardımcı oluyoruz ve onlara endüstrinin gerçeklerini anlatmaya çalışıyoruz. Yazılımcı geliştirmek içinde programlarımız var. Multidisipliner bir yaklaşımla mühendislik okuyan arkadaşları bir araya getirerek projelerle öğrenmelerini sağlıyoruz. 'Gelecek Sun'da' diye bir başka programımız var; bu da yine yazlık staj programımız. Normalde 2-3 hafta olan staj süresini 2 ay olarak yapıyoruz. Orada yine proje bazlı onlara mentorluk yaparak daha verimli bir staj süreci yaşamalarını sağlıyoruz.

Biz insan kaynağına yatırım yapmanın çok faydasını gördük şirket olarak. Çünkü, biz istihdam sağlayan bir şirketiz. Ama şirketin devamlılığının mutlaka birinci noktasının da orada çalışan insanlar olduğunun farkındayız. O yüzden hep amacımız insanların çalışmaktan keyif alacağı, zevk alacağı ve gurur duyacağı bir işletme yaratmaktı. Onu da yarattığımızı düşünüyoruz."

- "İstihdamı artıracak yönde işletmeler açmayı planlıyoruz"

Sun Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Ünlütürk, çevre konusunda farkındalığı yüksek bir şirket olduklarını ve bu konuda yatırım yaptıklarını aktararak, "Halka arz konusundaki kaynakları kullanacağımız alanlardan bir tanesi de çevre. Özellikle yüzde yüze yakın kullandığımız suyun tekrar geri dönüşümünü sağlayacak, yani temizlemek anlamında değil sadece, aynı kirlettiğimiz suyu kullanarak tekrar boyama yapabileceğimiz bir startupla iş birliğine başlamış durumdayız." diye konuştu.

Kuruldukların günden itibaren kurumsallaşmanın kendileri için çok önemli bir hedef olduğunu belirten Ünlütürk şöyle devam etti:

"Kurumsallaşmanın da ana konularından bir tanesinin halka arz olduğunu düşündük. Temel olarak bu nedenden dolayı halka arz oluyoruz. Gelecek olan sermayeyle de yine yatırımlarımıza devam edeceğiz. Özellikle çevreyle ilgili yatırımlarımızı yapacağız. Sürdürülebilirlik açısından da çevrenin bizim için ne kadar önemli olduğunun farkındayız.

Mümkün olduğu kadar suyun geri dönüşümüyle ilgili ya da susuz boyama yapma gibi konularda AR-GE çalışmalarımız olacak. Bunun dışında konfeksiyon kapasitemizi artıracağız. Ayrıca, AR-GE'ye daha fazla yatırım yapacağız. Farklı elyafların geliştirilmesi, tekstil ve konfeksiyon sektörünün önünü açacak araştırmalar konusunda yatırımlarımız olacak. İstihdamı artıracak yönde işletmeler açmayı planlıyoruz."

İngiltere, Fransa ve İspanya pazarıyla çalıştıklarını kaydeden Ünlütürk, "Amerika'yla yeniden iş yapmaya başladık. Avrupa ülkelerinde yeni pazarlarda yer almayı hedefliyoruz. Mevcut müşterilerimizle büyüyecek yeni projelerimiz var, ortak projelerimiz var. Özellikle kumaş tarafında da activewear kumaş (spor giyim) hacmini artırmayı planlıyoruz. Çünkü katma değerli olan kumaş ihracatı yapmak bizim için hem ortalama ihracat fiyatlarımızı arttırmak anlamında çok önemli hem de kapasitenin doluluğu açısından çok önemli." ifadelerini kullandı.

Ünlütürk, net ihracatçı konumunda olan bir şirket olduklarını, yarattıkları AR-GE ve tasarım sayesinde özellikle Ekoten'de Türkiye'deki örme kumaş ortalama ihraç fiyatı 7,5 dolardayken, bunu Ekoten'de 11,5 dolar seviyesine çekmeyi başardıklarını, Sun Tekstil'de ise örme hazır giyiminde İspanya pazarında yaklaşık 22 dolarlık, İngiltere pazarında ise yaklaşık 24 dolarlık ortalama kilogram ihraç fiyatı bulunduğunu söyledi.

- Hisseler için talep toplama yarın sonlanacak

Sun Tekstil Sanayi ve Ticaret AŞ’nin halka arz için yaptığı başvuru 28 Nisan 2022'de Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından onaylanmıştı.

Hisselerinin yüzde 17,26’sı halka arz edilecek olan Sun Tekstil, fazla talep gelmesi durumunda toplam payı yüzde 20,71’e kadar yükseltebilecek. Hisseler için talep toplama işlemleri 11 Mayıs'ta başlarken, talep toplama işlemleri 13 Mayıs'ta sonlanacak. Pay fiyatı ise 26 TL olarak belirlendi.

QNB Finans Yatırım Menkul Değerler AŞ konsorsiyum liderliğinde gerçekleştirilecek halka arzdan elde edilen gelirin yüzde 50-60’ı yatırım, yüzde 15-20’si işletme sermayesi, yüzde 25-30’u mevcut finansman maliyetinin azaltılması ve yüzde 3-5’i ise AR-GE çalışmalarında değerlendirilecek. Kar dağıtım politikası çerçevesinde, dağıtılabilir karın en az yüzde 30’unun nakit kar payı olarak yatırımcılara dağıtılması hedefleniyor.

(AA)

Güncelleme Tarihi: 13 Mayıs 2022, 02:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner20