Türkiye’nin Erkek Giyim Sektörü Londra’da Büyüyor

Türkiye’de üretilen erkek giyim ürünlerinin Birleşik Krallık’taki pazarı her geçen gün artarak büyüyor. Sektörün içinden biri, Murat Yıldız ile konuştuk...

Türkiye’nin Erkek Giyim Sektörü Londra’da Büyüyor

LONDRA - Hızlı üretim ve çeşitlilik, Türkiye’yi İngiltere erkek giyim pazarında cazip hale getiriyor.

Gabetti markasıyla Londra’da hizmet veren Elf Fashion House Direktörü Murat Yıldız, Türk erkek giyim sektörünün İngiltere pazarındaki başarıları ve zorluklarını anlattı. Yıldız, Türk üreticilerin, hızlı üretim kapasiteleri ve kaliteli ürünleriyle İngiltere’deki geleneksel terzilikle rekabet ettiğini vurguladı.

TÜRKİYE ÜRETİMDE DAHA HIZLI

Yıldız, Türk üreticilerin hızlı teslim süreleriyle diğer ülkelerden ayrıldığını, “örneğin, Çin’den gelen bir siparişin 6 ayda teslim edilebildiği bir durumda, Türkiye aynı ürünü 6 hafta içinde sunabiliyor. Bu, özellikle pandemi sonrası tedarik zincirinde esneklik arayan İngiliz markaları için büyük bir avantaj sağladı” sözleriyle dile getirdi.

TÜRK KUMAŞLARI VE İTALYAN TASARIMI

Türkiye’nin üretim gücünü İtalyan kumaş ve tasarım bilgisiyle birleştirdiğine işaret eden Yıldız, Bursa’daki İpekiş Fabrikası gibi bazı Türk firmalarının İtalyanlarla iş birliği yaptığını ve onların bilgi birikiminden faydalanarak dünya standartlarında üretim yaptığının altını çizdi.

KÜLTÜREL FARKLILIKLAR VE TÜKETİCİ BEKLENTİLERİ

Murat Yıldız, Londra’nın etnik çeşitliliğinin giyim alışkanlıklarına yansımasını ise, Türklerin “damatlık” olarak gördüğü takım elbiseler, Afrikalı topluluklar tarafından parti veya cenaze törenlerinde dahi kullanılabiliyor. Ayrıca, İngiltere’nin cenaze kültüründe ölen kişiler için özel takım elbiseler satın alınması gibi dikkat çekici bir detay da öne çıkıyor. Bu tür farklılıklar pazardaki çeşitlilik ihtiyacını artırıyor” diye konuştu.

TÜRK MARKALARININ İNGİLTERE’DEKİ ZORLUKLARI

Türk markalarının İngiltere pazarına girişte yerel tüketici beklentilerini göz ardı ettiğini belirten Yıldız, Türk markaları, erkek giyiminde Birleşik Krallık’ı Avrupa gibi zannettiklerinden, buraya Avrupa’ya uygun ürün tarzları getirdiklerini; İngiltere’nin kendine has bir stili ve pazarı olduğu için Altınyıldız gibi önemli bir markanın, Westfield White City alışveriş merkezinde bir mağaza açtığını ancak ürünlerin İngiltere’ye uygun olmaması nedeniyle kapanmak zorunda kaldığını hatırlattı.

Yıldız, "Türk markaları, kendi başarılarını İngiliz pazarına doğrudan yansıtmaya çalışıyor, ancak yerel tüketiciye yönelik stratejiler geliştirmeden başarı elde etmek zor" dedi.

BREXİT VE PANDEMİ’NİN ETKİLERİ

Pandemi ve Brexit’in sektöre önemli etkisi olduğunun altını çizen Yıldız, pandemi nedeniyle Londra’daki erkek giyim pazarında ciddi bir daralma yaşandığını, ancak Brexit’in Türk üreticilere olumlu yansıdığını ifade etti. Avrupa’dan gümrüksüz ürün tedarikinin zorlaşması, İngiltere’nin Türkiye gibi daha esnek üreticilere yönelmesini de olumlu gelişmeler arasında saydı.

TÜRK ÜRETİMİNİN İNGİLTERE’DEKİ GELECEĞİ

Türk erkek giyim üretiminin hız ve kalite avantajlarıyla İngiltere pazarında kalıcı olabileceğini ancak yerel pazar analizine daha fazla önem verilmesi gerektiğine dikkat çeken Muraz Yıldız, "Hedef pazarın kültürünü anlamadan başarı mümkün değil" diyerek, Türk markalarının stratejilerini yeniden gözden geçirmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Güncelleme Tarihi: 17 Aralık 2024, 21:55
YORUM EKLE
YORUMLAR
Bahtiyar yıldız
Bahtiyar yıldız - 13 saat Önce

Yolunuz açık olsun inşAllah sahada büyüyerek ülkemizi temsil etmeye sahada ilerlemeye taşırsın inşAllah yolun açık olsun

Ahmet  Asaf Aykaç
Ahmet Asaf Aykaç - 13 saat Önce

Tebrikler dayı başarıların daim olsun

banner20