İngiltere’deki en eski ve köklü seyahat acentesi Diplomat Travel, 40'ncı yıl anısına Kıbrıs bisiklet turu gerçekleştirdi.
Firmanın 40. Yılı anısına Diplomat Travel ailesinden Dr. Bengi Beyzade, Mattheew Newbrook ile Ben Newbrook'tan oluşan üçlü ekip 4 Mart’ta Larnaca'dan başlayarak sahil boyunca Limasol, Baf, Polis, Yeşilırmak, Güzelyurt, Girne, Karpaz, Bafra, Magusa, Ayia, Napa ve Larnaca'ya uzanan tur yaptılar.
Babası Özkul Beyzade ile şirketi 40'ncı yılına taşıyan Seyyare Beyzade, dünyanın dört bir yanına uçak biletinden gemi (cruises) seyahatine, tatilden tur organizasyonuna her bütçeye uygun pek çok farklı hizmeti büyük bir güvenle ve güler yüzle sürdürdüklerini söyledi.
Sayyare Beyzade, kum güneş ve deniz tatilinin yanı sıra, kültür, yeme içme, yoga, kayak, Kung Fu, kongre turizminde de hizmet sunduklarını belirterek, "Diplomat Travel olarak, 'Herkes tatili hak ediyor' sloganıyla piyasada en uygun fiyatı sunuyoruz. Bizim en büyük reklamımız da müşterilerimizin tavsiyesidir. 40 yıl boyunca bize güvenen müşterilerimizi hayal kırıklığına uğratmamanın sevincini yaşıyoruz" diye devam etti.
DİPLOMAT TRAVEL 40'NCI YILINI KUTLUYOR
Victoria’daki Diplomat Travel'ın sahibi Özkul Beyzade Londra’ya geldiği 1959’dan buyana turizm sektöründe çalışıyor. Toplumdaki turizm sektörünün gelişiminin en yakın tanığı olan Beyzade, sektörde marka olmasını özel bir terzi gibi müşterinin isteği ve bütçesine göre hizmet sunmasına bağlıyor.
Londra'ya 1959'da uzun bir vapur ve tren yolcuğu sonrasında gelen Beyzade, Rumca ve İngilizcesi'nin de Türkçesi kadar iyi olması kolay iş bulmasını sağlar. İki hafta sonra Warren Street'deki Rum Homatas'ın Cyprus Travel adlı turizm şirketinde satış elemanı olarak 6 sterlin "temiz" olmak üzere 8 sterlin haftalıkla işe başlar... Patrondan öğrendiklerimi bugün de uyguluyorum" diyen Beyzade o günleri şöyle anlatıyor:
"Kıbrıs ve Türkiye'ye tek bileti biz satıyorduk. Genellikle Kıbrıs'a vapurla gidip gelirdi. Vapur yolculuğu 5 gün sürer ve ücreti de 33 sterlindi. Gemide ücrete dahil yemek de veriliyordu. Zaten tek cenazeler için memlekete gidilirdi. Bize gelen yaslı müşterilere çekinmeden veresiye bilet verirdik. O devirde kimsede para kalmaz, herkes üç beş ay sonra dönünce parasını taksitle de olsa getirdi... Müşterilerin valizlerini tartmak için elimizde kantarla evlerine kadar giderdik. Türkiye'ye tren yolculuğu revaçtaydı. Paris'ten ünlü Şark Expresi, Münih'ten de İstanbul treni kalkardı. Londra'dan Dover'e trenle giden yolcular feribotla karşıya geçer, Paris ya da Münih'teki direk trenlerine yine demiryoluyla ulaşırlardı. Ücreti ise 20 sterlin dolayında olan tren yolculuğu 3 gece 4 gün sürerdi. Tren yolcuları kendi azıklarını yanlarına alırdı. Uçak ücreti ise gidiş geliş 100 sterlindi fakat haftalığı 5-6 sterlin olan bir işçi için çok pahalıydı. Yalnızca zenginler uçardı. Heathrow küçük bir havaalanıydı, Gatwick’te ise baraka vardı. Türkiye'den de yalnızca çok zenginler ya da politikacılar ile Londra Clinic'te tedavi olmaya gelen hastalar ancak uçakla Londra'ya gelebilirdi..."
"O yıllarda yolda Türkçe konuşana rastladığmız zaman çok sevinir hemen tanışırdık" diyen Beyzade, toplumdaki ilk turizmcileri şöyle anlatıyor:
"1963'te Kıbrıs hadiseleri başlayınca Rum patronun yanında kendimi iyi hissetmedim ve işten ayrılıp bir İngiliz turizm şirketine geçtim. 1979'da Victoria'da şimdiki yerimiz '12 Eccleston Street, London SW1W 9LT' adresindeki Diplomat Travel'ı kurdum. 2 çalışanla işe başlamıştık zamanla büyüyerek çalışan sayımız 10'u geçti. 2000'lerin başında Haringey'de de şube deneyimiz oldu. Bizim dışımızda 1960'ların başında Old Kent'de Osman Niyazi'nin kurduğu Zodiac, 60'ların sonunda Erkan Kılıç'ın South Kensington'da kurduğu ve Haringey'e taşınan Sun Quest Holidays, 70'lerde de İlhami ve Çiğdem Özbay'ın West End'de kurduğu Bosphorus Holidays ve Kadri ve Itır Sökmen kurduğu daha sonra yoluna 'Tulips Holiday' olarak devam eden 'Golden Horn' hizmete başladı..."
Beyzade, Birleşik Krallık'ta turizm acentesi olmak için gereken yasal prosedürleri "Acenteler Birliği'ne (ABTA) üye olmak, Sivil Havacılık Kurumu'ndan ciddi bir depozit yatırıp 'ATOL' sertifikası almak gerekir. Ayrıca uçak bileti satabilmek için de havayolları satış yetkisi 'IATA' belgesi almak gerekir" diye anlatıyor.
1971'de Kıbrıslı Havva İhsan ile evlenen Beyzade'nin Bengi (1971), Seyyare (1972) ve Devrim (1975) adlı 3 çocuğu bulunuyor.
İşadamı, sektörde yarım yüzyılı aşkın hizmet başarısını da şöyle anlatıyor:
"Bilet ve paket turları satmanın dışında turları kendimiz organize etmeye başladık. Ulaşım, hotel, kent turu ve gidilecek yerde yeme içme organizasyonlarını müşterilerin isteği ve bütçesine göre tasarlıyoruz. Böylece büyük tur şirketleriyle rekabet de edebiliyoruz. İş seyahatlerinde acil vize çok önemli. Örneğin Libya'ya mayın temizliğine gidecek yolculara Londra'ya gelmeden parmak izi vizeleri için biz kefil olarak vize aldık..."
Beyzade turizm sektörünün siyasi ve ekonomik krizlere karşı çok duyarlı olduğunu şöyle anlatıyor:
"İngiltere'de turizmciler olarak en çok iki Körfez harekâtında çok olumsuz etkilendik. Özellikle ABD'li turistler Ortadoğu'daki olaylar nedeniyle Avrupa gezilerini iptal etmesi sektörü etkiledi. O dönemde ABD'li havayolu TWA’in Avrupa tur bağlantılarını da biz yapıyorduk. İptaller bizi ciddi sıkıntıya sokmuştu. Zaten TWA'ın ilgili bölümü, sonra da kendisi kapandı."
Beyzade, "Yoruldum artık. Gezmek istemiyorum" diyecek kadar dünyayı çok gezdiğini söylüyor. En büyük keyfinin torunlarıyla parkta zaman geçirmek olduğunu belirten Beyzade, gençlere "Ancak zevk aldığınız işleri yapın" öğüdünü veriyor.
Güncelleme Tarihi: 27 Eylül 2019, 18:18