Avrupa'daki hava bağlantılarıyla ilgili yeni Anker Raporu'na göre Mart 2019'daki yolcu sayısının yüzde 80'ini Mart 2021'deki gelen ve giden yolcularıyla hala koruyan St. Petersburg, diğerlerinin açık ara önünde.
İstanbul'un Sabiha Gökçen'i (Boğaz'ın doğu tarafında olduğu için teknik olarak Asya'da) trafiğinin yüzde 58'ini, Kiev'in ana havalimanı Borispol ise yüzde 55'ini korudu.
Düşük maliyetli Ukraynalı havayolu SkyUp, Londra Luton'la yeni bir bağlantı kurduğunu anketle hemen hemen aynı anda duyurdu. Uçuşlar haftada üç kez gerçekleşecek ve bilet fiyatları şu anda 50 sterlin civarında (yaklaşık 565 TL).
Editör Ralph Anker tarafından incelenen kalan 200 kadar havalimanının tamamı yolcularının yarısından fazlasını kaybetti.
Fakat Rusya, İtalya ve Portekiz'in mart verileri eksik olduğundan, Anker daha fazla istisnanın ortaya çıkabileceğini söylüyor.
İki Moskova havalimanı Domededovo ve Vnukovo'nun “normal” yolcu sayısının yaklaşık yüzde 75'ini yakalamış olması muhtemel.
Bir başka Rus havalimanı Soçi, bu yıl 2019'a kıyasla trafikte artış gördü ve koronavirüs pandemisi süresince böyle bir şeye neredeyse hiç rastlanmadı.
Soçi, Rusya'nın Karadeniz kıyısında yer alıyor. Uluslararası seyahat kısıtlamaları nedeniyle birçok Rus bu bölgede tatil yapıyor.
Türkiye'nin Akdeniz kıyısında yer alan ana tatil havalimanı Antalya, yüzde 49,9'a düşüşerek araştırmada dördüncü sırada yer aldı.
Fakat marttaki yolcu sayıları güçlü olsa da Rusya'nın yeni seyahat kısıtlamaları nedeniyle bu durum nisanda devam etmeyebilir. Anker "Bunun Türkiye'nin artan virüs sayılarıyla ilgili endişelerden kaynaklandığı söylendi fakat (kısıtlamalar) Türk hükümetinin Rusya'yla sınır anlaşmazlıklarında Ukrayna'ya verdiği desteği dile getirmesinden sadece birkaç gün sonra açıklandı" diye konuştu.
Türkiye'nin diğer iki önemli havalimanı rekabette olanların çoğuna kıyasla güçlü bir performans gösterdi. İstanbul'un yaklaşık iki yıl önce açılan ana havalimanı 2019'daki yolcu sayısının yüzde 40'ını, başkent Ankara'ya hizmet veren havalimanı ise yüzde 37'sini ağırladı.
Anker daha öncesinde trafik düzeldiğinde İstanbul Havalimanı'nın Avrupa'nın en yoğun havalimanı olacağını tahmin etmiş ve şu ifadeleri kullanmıştı:
“Ağırlıklı olarak uluslararası trafiğe dayanan Heathrow gibi havalimanları nihayetinde toparlanacak olsa da onlar toparlana kadar İstanbul'un yeni, kısıtlanmamış mega havalimanı muhtemelen Avrupa'nın en işlek havalimanı olarak kendini ispatlamış olacak.”
Batı Avrupa havalimanlarıyla ve özellikle Birleşik Krallık'takilerle (BK) aralarındaki tezat çok keskin.
Madrid yolcu sayısının yüzde 20'sini koruyarak başlıca aktarma merkezleri arasındaki en iyi performansı kaydetti. Bu, büyük ölçüde Balear ve Kanarya Adaları'ndaki yerel bağlantılardan kaynaklanıyor.
Frankfurt, 2019 rakamlarının altıda birinde (yüzde 16,5) kaldı. Mevcut eğilimler devam ederse yolcu sayısının yüzde 15'ini koruyan Paris CDG'yi ve yüzde 12'sini koruyan Amsterdam'ı 2021 sonuna kadar geçebilir.
Heathrow'un (şu anda yüzde 8 kapasite) koronavirüs pandemisi nedeniyle derin bir yara almasıyla Almanya'nın ana aktarma merkezi muhtemelen Batı Avrupa'nın en işlek havalimanı haline gelecek.
Yine de birçok havalimanı, BK'nin önde gelen havalimanından daha da kötü performans gösterdi. İskandinavya'nın ana aktarma merkezi Kopenhag, Almanya'nın en büyük ikinci havalimanı Münih gibi, 2019 rakamlarının sadece yüzde 6'sını koruyor.
Avrupa'nın düşük fiyatla hizmet sunan en büyük havayolu Ryanair'e ev sahipliği yapan Dublin ise 2019 yolcu sayısının sadece 20'de biriyle (yüzde 5) işliyor.
Anker, BK'nin kuzey aktarma merkezinin daha da kötüye gidebileceğini söylüyor:
“Manchester henüz mart rakamlarını açıklamadı fakat ocakta yüzde 7 ve şubatta yalnızca yüzde 4'tü.”
17 Mayıs'ta yapılması planlanan yeniden açılma ne kadar erken uygulanırsa ve asgari kısıtlamalarla nerelere gidebileceğimiz ne kadar erken netleşirse BK'nin uzun süredir sıkıntı yaşayan havacılık endüstrisi için o kadar iyi olacak.
(Independent)
Güncelleme Tarihi: 16 Haziran 2021, 16:03